Cirka 170 km vätgasledning – en del av Power2Earth

Flera oberoende prognoser pekar på vätgasens roll för att Sverige ska klara industrins omställning och för att en rad sektorer i samhället ska kunna nå sina klimatmål. För att säkert och kostnadseffektivt transportera vätgas från platsen där den produceras till platsen där den används behövs vätgasinfrastruktur.

Vätgasledningen kommer att byggas mellan Letsi i Jokkmokks kommun och Hertsön i Luleå kommun. En sträcka på cirka 170 km. Ledningen, som är nedgrävd, kommer att transportera vätgasen som produceras i Letsi till Power2Earths mineralgödselsanläggning i Luleå där vätgas är en råvara i tillverkning av fossilfri ammoniak.

Infrastruktur av rörledningar under mark kan effektivt transportera vätgas från producenter till konsumenter och säkerställa tillgången på en öppen, tillförlitlig och säker vätgasmarknad. Även andra användare och producenterav vätgas har möjlighet att koppla in sig på rörledningen.

Genom att bygga en vätgasledning under jord skapar vi möjlighet för den regionala omställningen, bidrar till ekonomisk tillväxt och lägger grunden för framtidens energisystem.

Utvecklingen av vätgastransmissionsnätet

Vätgas är en avgörande pusselbit för EU:s åtagande att nå koldioxidneutralitet och det är dessutom bråttom, senast 2030 ska klimatpåverkande utsläpp i EU minskat med 55% för att nå netto noll 2050, och i Sverige har vi bestämt oss för att vi senast 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Övergången till vätgasekonomin har startat. Vätgasen erbjuder en lösning för att fasa ut fossila bränslen i industriella sektorer och processer där det är både brådskande och svårt att minska koldioxidutsläppen på andra sätt.

En stor del av vätgasen förväntas produceras med hjälp av förnybar energi. Rörledningen mellan Letsi-Luleå ingår i projektet Power2Earth, som i sin tur är en del av Nordic Hydrogen Route, vilken kopplar samman producenter med användarnas anläggningar via nätverket av ledningar längs kustlinjen i Bottenviken, med viktiga förgreningar till förväntade efterfrågecentra som i Gällivare och Kiruna.

  • Gasledningens längd är cirka 170 km med en diameter mellan 60–100 cm
  • Ledningen kommer att vara nedgrävd på frostfritt djup
  • Det är den första etappen av Nordic Hydrogen Route
  • Gasledningen är en transmissionsledning för vätgas och kommer att vara öppet för producenter och verksamheter som har behov av vätgas