Frågor och svar

Här är svar på vanliga frågor om projektet Letsi-Luleå

Genom att bygga en vätgasledning under jord skapar vi möjlighet för den regionala omställningen, bidrar till ekonomisk tillväxt och lägger grunden för framtidens energisystem. Vätgas kommer att få en stor roll för att Sverige ska klara industrins omställning och för att en rad sektorer i samhället ska kunna nå sina klimatmål, vilket stödjs av flera oberoende prognoser. För att säkert och kostnadseffektivt transportera vätgas från platsen där den produceras till platsen där den används behövs vätgasinfrastruktur.

Vätgasen kommer produceras i Letsi, Jokkmokks kommun, och användas vid mineralgödselfabriken på Hertsön, Luleå kommun. Tillstånd för vätgasproduktion och konstgödselfabriken kommer sökas av Power2Earth AB.

Nordion Energi H2 AB som är en del av Nordion Energi.

Vätgasledningen kommer byggas mellan Letsi i Jokkmokks kommun och Hertsön, Luleå kommun, en sträcka på cirka 170 km. Ledningen är nedgrävd.

För att hitta den ledningssträckning som innebär minst påverkan för människa och miljö har en förstudie utförts, därefter sker samråd med myndigheter, berörda och allmänheten. Under samrådet ges möjlighet att yttra sig över den föreslagna ledningssträckningen och lämna information som kan vara bra för oss att känna till i den fortsatta planeringen av sträckningen.

Naturvärdesinventeringar utförs 2024 och miljökonsekvenser, såväl tillfälliga under byggnationen som permanenta, kommer att beskrivas i en MKB (Miljökonsekvensbeskrivning). I MKB kommer också nödvändiga skyddsåtgärder föreslås. När rutten går igenom ett naturreservat tas en dialog med kommun eller länsstyrelse för dispensansökan och lämpliga skydds- och återställningsåtgärder.

Tillståndsansökan planeras lämnas in 2025 och byggarbeten påbörjas när tillstånd meddelats, sannolikt 2027-2028. Rörledningen planeras driftsättas 2030.

Schaktet varierar mellan cirka 2-4 meters djup. Ett djupare schakt behövs i mer utsatta lägen där tjäle kan vara svår, exempelvis vid plogad väg.

Under byggskedet kommer en viss påverkan att ske både längs ledningssträckningen och på anslutande mindre vägar. De trafikstörningar och det buller som uppkommer är således lastbilar och arbetsmaskiner. Syn kommer att göras av fastigheter som kan befaras bli påverkade av vibrationer från arbetena.

En ledningsgata är det område ovanför rörledningen som behöver hållas fri från träd och större buskage för att möjliggöra inspektion och underhåll, och för skydda rörledningen från rötter.

Under byggnationen kan arbetsområdet bli upp till 50 meter bred. Vi strävar efter att hålla ner bredden så att den ska göra så liten påverkan som möjligt.

Under drift kommer ledningsgatans vara upp till 10 meter. En röjd ledningsgata behövs för att säkerställa åtkomst vid inspektion och underhåll.

Innan vi kan börja bygga en ny ledning behöver vi säkerställa tillträde till marken där ledningen ska gå. Detta sker vanligtvis i överenskommelse mellan oss och berörda fastighetsägare genom undertecknande av markupplåtelseavtal. Genom att underteckna markupplåtelseavtal godkänner fastighetsägaren att ledningen får byggas med en bestämd sträckning på fastigheten. Marken förblir i fastighetsägarens ägo men vi som ledningsägare har rätt att nyttja området i enlighet med avtalet. För markupplåtelseavtalet utbetalas en engångsersättning för markintrånget, dessutom ersätts markägaren för övrig skada som eventuellt uppkommer i samband med anläggningsarbeten eller liknande.

Fastighetsägaren får en engångsersättning som består av ersättning för fastighetens minskade marknadsvärde (intrångsersättning) och ersättning för övrig skada som kan uppstå när ledningen byggs. Intrångsersättningen baseras på värdering som görs utifrån energibranschens normer och principer.

Ledningen kommer vara nedgrävd och det som syns är markeringar, så kallade rörledningshattar. Dessa markeringar finns regelbundet, vid exempelvis vägkorsningar, och markerar röret (se exempel Bildmontage Rörledning). Som med alla markförlagda ledningar så måste man iaktta försiktighetsåtgärder vid exempelvis större grävarbeten.

Ja, ledningen ligger nedgrävd och marken ovanför kan användas.

Alla gasledningar som Nordion Energi bygger uppfyller gällande standarder och lagkrav med avseende på säkerhet. Vätgas är inte giftigt men ett läckage kan, om det antänds, ge upphov till brand eller explosion. Därför klassas vätgas som en brandfarlig gas i enlighet med lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor. Ledningen övervakas kontinuerligt via ett bemannat kontrollrum. Nordion Energi har lång erfarenhet av gastransmission och incidenter är mycket ovanligt, erfarenheter från branchkollegor i Europa är likartade.

Vid misstänkt läckage kan transmissionssystemet stängas från Nordion Energi driftkontroll med hjälp av fjärrstyrda ventiler eller manuellt på plats. Alla läckage åtgärdas omedelbart genom reparation i enlighet med befintliga instruktioner. För vissa typer av störningar och underhållsarbeten finns det informations- och rapporteringsrutiner till myndigheter, kringboende samt kringliggande verksamheter. Exempel på myndigheter är Räddningstjänst, Polis, Luftfartsverket och Länsstyrelsen.

Ett samråd är en reglerad process för att samla in synpunkter från myndigheter, berörda och allmänhet, och samrådets längd är bestämd utifrån dessa regleringar. Efter samrådet fortsätter processen genom att en miljökonsekvensbeskrivning tas fram, där inkomna synpunkter påverkar arbetet.

Ja. Det kommer inte att finnas staket längs ledningsgatan. Ledningen kommer vara nedgrävd och det som syns ovan mark är markeringsstolpar, som regelbundet och vid exempelvis vägkorsningar markerar ledningens position. Det som kommer att finnas ovanför mark utmed ledningssträckan är ventilstationer cirka var 30:e/km. Dessa är inhägnade cirka 20x40 meter.

Att gå över ledningen eller att köra skoter på den är inget problem då den ligger nedgrävd på betryggande djup. Som med alla markförlagda ledningar måste dock försiktighetsåtgärder iakttas vid exempelvis grävarbeten eller bebyggelse i närheten av gasledningen.

Framkomligheten över ledningen behöver vid morän och fasta jordarter inte begränsas ens för tunga fordon. Vid jordarter med dålig bärighet kan tunga fordon orsaka spårbildning med risk för skador på rörledningen. Där så är fallet får en överenskommelse träffas mellan Nordion Energi och markägaren om permanenta passageställen där bärigheten förstärks. Alternativt kan ledningen förläggas på ett större djup än normalt.