100% biogas
Mer än en fjärdedel av all använd gas i det svenska gasnätet utgörs i dag av biogas. Jämfört med andra gasnät i Europa och världen är det en hög andel. Men vi är inte nöjda. Vår målsättning är ett gasnät som enbart transporterar grön gas.
Gasen är en viktig energikälla och insatsvara för företag och hushåll i södra Sverige. Våra kunder vill ställa om, men för att kunna göra det behövs mer grön gas. Sverige har goda förutsättningar att själva producera den biogas vi behöver, vilket stärker vår försörjningstrygghet och beredskap inför kriser.
Under 2024 antog Nordion Energi en investeringsplan på 2,2 miljarder kronor dedikerade till projekt och teknik som möjliggör den gröna omställningen. Planen består i huvudsak av fyra delar.

Ett 100% grönt gasnät
Anslutning av fler biogasproducenter
För att nå vårt mål behöver vi ansluta fler biogasproducenter till gasnätet. Även om Sverige har en hög andel biogas i vårt gasnät kommer merparten av den från import. Det finns ett intresse av att ansluta sig till gasnätet, både bland befintliga och planerade biogasproducenter, men alla ligger inte inom det befintliga gasnätets omedelbara närhet. För att kunna nå alla behöver vi bygga ut gasnätet.
I dagsläget för vi diskussioner om att ansluta ett 20-tal befintliga och planerade biogasproducenter i Skåne och Halland som har visat intresse av att ansluta sig till nätet. Sammanlagt kan de förse nätet med 1-2 TWh biogas, motsvarande runt en fjärdedel av dagens förbrukning. Ytterligare anläggningar förväntas visa intresse för en total volym på 2,5 TWh.

Möjliga anslutningar av biogasproducenter till nätet i GWh. Lila cirklar visar anslutningar som vi för samtal om, medan gråa är en bedömd potential.
Flytande biogas ökar attraktiviteten att ansluta sig till nätet
Genom att förvätska biogasen är det möjligt att transportera gasen bortom gasnätet, eller att använda den som bränsle i fartyg eller lastbilstransporter. För en enskild biogasproducent kan det vara en stor och riskabel investering att själv investera i en anläggning för att förvätska sin biogas. Genom att bygga, och koppla upp, förvätskningsanläggningar till nätet ökar vi attraktiviteten för biogasproducenter att ansluta sig till gasnätet, och skapar samtidigt en större marknad för biogasen.
Vårt första projekt är en förvätskningsanläggning i Göteborgs hamn, motsvarande 250 GWh, som planeras att tas i drift 2026.

Planerade investeringar i förvätskningsanläggningar, effekt i GWh. Lila är beslutade projekt medan gråa är bedömd framtida potential.
Investeringar i nya tekniker krävs för att nå målet
I dag tillverkas biogas i huvudsak genom rötning av exempelvis gödsel och slam. Även om fler biogasproducenter ansluter sig till nätet finns det en begränsning av mängden substrat som kan användas för att producera biogas. Ska vi nå målet om ett helt grönt gasnät kommer det därför att krävas investeringar i nya tekniker, som förgasning, metanisering eller rötning av nya substrat.
Vi på Nordion Energi initierar och deltar aktivt i projekt för att få dessa tekniker till marknaden och ansluta dem till gasnätet. Vi för i dagsläget diskussion med projekt som skulle kunna förse gasnätet med cirka 3 TWh och ytterligare är på väg in. Potentialen i dessa tekniker är stor, men de omgärdas också av en större osäkerhet än konventionella tekniker.

Planerade anslutningar i GWh av biogasanläggningar som använder nya tekniker, såsom förgasning. Lila fältet avser anläggningar som vi för samtal om, medan grå är bedömd potential till 2030.
Nätanpassningar krävs när den inhemska produktionen ökar
Merparten av all gas i det svenska gasnätet importeras idag via Danmark. När mängden inhemskt producerad biogas ökar så ställer det högre krav på oss som nätägare att garantera kvalitén på gasen i nätet och att hantera flöden som går i nya riktningar. För att möta den utmaningen krävs det investeringar i ny utrustning och i hopbyggnad av befintliga nät.
Tillsammans når vi målet
De investeringar som görs i gasnätet kan möjliggöra en omställning till inhemskt producerad biogas, till nytta för både klimatet och vår försörjningstrygghet. I slutändan är det dock marknadens aktörer som själva bestämmer vilken gas de vill sälja, eller köpa. Ska vi lyckas behöver vi därför arbeta tillsammans, med såväl kunder som producenter, men också med politiska beslutsfattare som tar de beslut som gör biogasen till ett självklart alternativ.
Vi gör vår del, men det är tillsammans som vi når målet.

Vägen till ett grönt gasnät.
Mer information
Vill du följa med på vår resa mot ett grönt gasnät? Klicka nedan för att läsa de senaste nyheterna!
