Publicerad:
Nordion Energi antar plan för helt förnybart gasnät
Målsättningen har legat fast sedan innan. Senast 2030 ska det västsvenska gasnätet enbart transportera biogas i sina ledningar. Nu har Nordion Energi tagit fram en konkret investeringsplan, där 2,2, miljarder kronor investeras för att möjliggöra övergången från fossil gas till biogas.
Andelen biogas i det västsvenska gasnätet har ökat markant under det senaste decenniet, från 7,6 procent 2016 till som mest 37,5 procent 2022. Lågkonjunktur och höga energipriser har gjort att andelen sedan dess sjunkit tillbaka, men när skattebefrielsen på biogas nu återinförs förväntas trenden åter vända uppåt. Hittills har biogasen i det svenska nätet till stor del varit importerad, trots att det finns goda förutsättningar att producera biogas i Sverige.
- Sedan 2017 har mängden svenskproducerad biogas i det västsvenska gasnätet legat relativt konstant runt 400 GWh. Att vi inte lyckats få till en storskalig ökning är dåligt för miljön och för försörjningstryggheten, men också för att det är en förlorad chans för oss i Sverige att nyttja våra egna naturresurser och kompetenser, säger Carolina Wistén, kund- och marknadschef på Nordion Energi.
"Ska vi nå målet om ett helt förnybart gasnät kommer det också krävas nya tekniker som förgasning och metanisering"
- Carolina Wisten, kund- och marknadschef Nordion Energi
Som stamnätsägare får Nordion Energi inte själva äga någon produktion av gas, men vi kan på andra sätt bidra till omställningen. Det handlar bland annat om att möjliggöra anslutningar av anläggningar som ligger längre bort från nätet, eller om att i förväg göra de investeringar i nätet som krävs för att hantera och kvalitetssäkra en stor inhemsk produktion av biogas. En del av pengarna kommer också att användas till industriprojekt som ska ta fram nya metoder att tillverka biogas.
- Det finns en stor potential i de substrat och tekniker som används i dag för att ta fram biogas, men ska vi nå målet om ett helt förnybart gasnät kommer det också krävas nya tekniker som förgasning och metanisering. Där söker vi just nu partners som vill ingå i ett samarbete för att ta fram storskaliga förgasningsanläggningar, som skulle kunna stå för en stor del av den svenska gasförbrukningen, säger Carolina Wistén.
I planen ingår även att bygga fyra förvätskningsanläggningar, där gasen i nätet kan omvandlas till flytande biogas för att exempelvis användas som bränsle till tunga transporter och industrikunder utanför gasnätet. Genom att koppla upp förvätskningsanläggningarna direkt på nätet kan producenter av biogas få tillgång till en större marknad utan att själva behöva investera i en anläggning. Det gör också att mer biogas kommer in på nätet, vilket ökar vår försörjningstrygghet.
- Att lyckas fasa ut den fossila gasen till 2030 och ersätta med biogas är ett ambitiöst mål, som kräver stora investeringar från oss men också att vi får rätt förutsättningar från politiken och att andra aktörer är villiga att göra investeringar. Vi är övertygade om att vi i samarbete med andra kan bidra till att målet nås och att vi därmed kan hjälpa våra kunder på gasnätet att klara sin omställning, säger Carolina Wistén.