IKEA
I bokhyllan Billy gömmer sig en av Ikeas största klimat-utmaningar
Ikea är ett av Sveriges mest kända företag. De flesta svenskar har någon möbel, eller annan produkt, från företaget i sitt hem. En av de mest kända är bokhyllan Billy. En ikonisk produkt, som också döljer en av Ikeas största utmaningar när det gäller att minska deras klimatavtryck.
Ikeas klimatmål är höga. Till 2030 ska bolaget halvera sina utsläpp jämfört med 2016 och år 2050 ska 90% av utsläppen ha eliminerats. Återstående utsläpp ska neutraliseras genom koldioxidlagring. Målet gäller inte bara Ikeas egen verksamhet utan hela värdekedjan, från de material som används till de utsläpp som uppstår när varorna används av kunderna.
-Runt hälften av de koldioxidutsläpp som uppstår på grund av vår verksamhet kommer från de material och livsmedel som vi köper in. Ska vi uppnå våra mål måste vi samarbeta med leverantörer som kan ta fram miljövänliga alternativ, säger Thina Georgsson utvecklare på avdelningen för material och innovation.
Och det är just inuti den klassiska Billy-bokhyllan som vi kan hitta en av de mer oväntade utmaningarna. En stor del av Ikeas produkter är gjorda av trä, som pressas samman till exempelvis spånskivor. Limmet som används i dessa processer står för fem procent av de totala koldioxidutsläppen som orsakas i Ikeas värdekedja.
-Hela Ikea använder ungefär 500 000 ton lim årligen, och idag framställs dessa till stor del med hjälp av naturgas eller olja. Skulle vi kunna ersätta dessa råvaror med förnyelsebara alternativ skulle det vara den enskilt största åtgärden vi kan göra för att få ner våra koldioxidutsläpp, säger Thina Georgsson.
Att hitta en god ersättare är dock inte helt enkelt. De förnyelsebara alternativ som finns i dag kräver i allmänhet längre torktider och högre temperaturer för att härda, och är svåra att anpassa till företagets processer. Skulle man däremot kunna ersätta den naturgas som används vid tillverkningen av limmets kemikalier med biogas skulle man kunna få samma produkt, men med betydligt lägre utsläpp.
-För att lyckas ersätta naturgasen finns det i dag främst två hinder. Det ena är att den volym av biogas som finns på marknaden är alldeles för liten för alla de olika intressenter som skulle behöva den. Den andra är att det finns regler som gör att de som använder gasen som råvara snarare än bränsle, vilket är fallet när man tillverkar kemikalierna till limmet, inte gör samma besparing i form av koldioxidskatt och utsläppsrätter som andra. Därmed får de väldigt svårt att konkurrera om den biogas som finns, säger Thina Georgsson.
För att hitta en väg framåt krävs samarbete. Som en av flera aktörer har Ikea varit med och grundat Industrins Biogaskommission.
-Vi är många som vill ta detta steg framåt, och med rätt förutsättningar är det definitivt möjligt, säger Thina Georgsson.