• Biogas
  • Hållbarhet

Publicerad:

Packat och klart för
framtiden hos FrontPac

Har du druckit ett bag in box-vin eller bättrat på gräsmattan med gräsfrön i sommar? Då kan du ha hållit i en förpackning producerad av FrontPac i Arlöv – ett företag där biogasen spelar en viktig roll.

Ett stenkast från Burlövs station nordöst om Malmö ligger FrontPacs lokaler. Bolagets historia sträcker sig tillbaka till 80-talet då glasbruket Orrefors Kosta Boda efterfrågade en förpackningslösning till deras ömtåliga produkter. I dag, 40 år senare, levererar FrontPac fortfarande förpackningar till glasbruket.

Och mycket har hänt sedan 80-talet.

– Förr låg stort fokus på höstmånaderna för att få fram julklappsförpackningar. Idag är bag-in-box till roséviner en tydlig säsongsprodukt. En solig sommar kan innebära en fördubbling av produktionen som under ett normalår är över 50 miljoner förpackningar. Dessa körs sedan vidare till olika tapperier runt om i Norden och Europa som fyller dem med vin för att sedan få ut dem på butikshyllorna, säger FrontPacs vd Martin Enocson.

Biogasen – en naturlig del i vardagen och hållbarhetsarbetet

FrontPac valde tidigt att byta oljan mot gas, men det var inte förrän 2003, då wellpappmaskinen installerades, som gasen började användas till mer än uppvärmning. För att bearbeta wellpapp behövs både fukt och värme, och till det lämpar sig gas ypperligt då den kan producera vattenånga i ett högt tryck med hjälp av en ångpanna. 2015 hittade företaget en smart lösning för att återvinna den ånga som blir över efter produktionen så att denna kunde användas för att värma företagets lokaler.

Förutom dessa investeringar har FrontPac valt att köpa biogas till sin verksamhet, ett val som årligen besparar miljön 570 ton CO2 i utsläpp.

– Att göra aktiva val och välja biogas blev en väldigt naturlig del av helheten i vårt hållbarhetsarbete. Utöver att vi köper biogas kommer vi framöver även att installera solceller här i Arlöv. Det är dock viktigt för oss att inte nöja oss med det utan gå hela vägen och göra andra aktiva val såsom att köpa pappersråvara från hållbart odlad skog. Vi kan idag ha väldigt djupa kunddialoger ner på detaljnivå om bland annat hur mycket CO2 träden absorberar, säger Martin Enocson.

Martin förtydligar vikten av att se saker ur ett större perspektiv:

– Många talar om CO2-avtryck vilket vi inte tycker är tillräckligt. Vi anser att man måste ta detta i kombination med ett cirkulärt tänk. Vi jobbar med att ta fram ett index som ska förenkla för inköparna i Skandinavien att ta sina inköpsbeslut. Det handlar om att tydliggöra fakta om att till exempel ett 10 procent billigare papper köpt i ett annat land kan smutsa ner 20 procent mer än papper från Norden eftersom de inte har samma rena energi som vi. Först då får inköparen ett beslutsunderlag där de kan ställa pengarna mot utsläppen, säger Martin Enocson.

Utökade under pandemin

Under pandemin såg FrontPac en möjlighet att ta större marknadsandelar genom att köpa in en ny wellpappmaskin. Även denna kopplades på befintliga gasanslutningar och drivs numera av biogas.

– Även om vi såg en dipp i början av pandemin, i samband med att den traditionella industrin stängde ner, såg vi en ökning av vissa produkter som är kopplade till hemmet. Förutom att e-handeln ökade exploderade även försäljningen av exempelvis spik, skruv och gräsfrö. Detta i kombination med att vi visste att industrin skulle komma tillbaka gjorde att vi såg en möjlighet att växa. Vår nya wellpappmaskin gör att vi i stort sett dubblar produktionskapaciteten och kan fortsätta växa framöver, säger Martin Enocson.

Eftersom maskinerna är beroende av en stabil gasleverans, krävde installationen av den nya maskinen ett noggrant planeringsarbete där Nordion Energi hade en viktig roll.

– Samarbetet har varit jätteviktigt eftersom vi satte in en extra gaspanna samtidigt som vi körde full produktion. Vi har inte råd med större avbrott eftersom verksamheten skulle stå stilla utan gas. Därför är det skönt att allt fungerat bra och varit väl planerat.


Intresserad av en leveranssäker och hållbar energikälla?

Kontakta vår ansvariga säljare

Liselott Klintberg
0706-97 42 82

Fler artiklar

Hållbarhetsredovisning för 2023

Nordion Energi och St1 i samarbete om flytande biogas i Göteborgs Hamn

Industriaktörer: ”Biogasproduktionen måste femdubblas till 2030”