
Baltic Sea Hydrogen Collector
Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC) är ett samarbetsprojekt mellan Nordion Energi, Gasgrid Finland och Copenhagen Infrastructure Partners som öppnar upp för mer och hållbar vätgas i Europa.
Andra projekt
Östersjöregionen har goda möjligheter att utveckla land- och havsbaserad vindkraft – och därigenom finns stor potential för vätgasproduktion i området.
Genom att koppla samman infrastruktur till havs mellan Sverige, Finland, Åland, Danmark och Tyskland kan vi stärka självförsörjningen av energi och säkerställa tillgång till en öppen, tillförlitlig och säker vätgasmarknad.
En del av Europas satsning på vätgas
Vätgasen spelar en vital roll för att klara omställning inom industrin och transportsektor. Projektet är en del av Europas satsning på vätgas, European Hydrogen Backbone Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där man lokaliserar platser med potential för utveckling av vätgasinfrastruktur.
I augusti 2022 undertecknade statscheferna i åtta länder Marienborg-deklarationen. Vid toppmötet kom man överens om att bygga ut den havsbaserade vindkraften i Östersjön med 19.6 GW, vilket är sju gånger så mycket som dagens kapacitet. Enligt deklarationen har Östersjöområdet på sikt potential för havsbaserad vindkraft upp till 93 GW.
Inbjudan till avgränsningssamråd
Om projektet
Baltic Sea Hydrogen Collector (BHC) är ett gränsöverskridande energiinfrastrukturprojekt inom Östersjöregionen och innefattar etableringen av ett cirka 1 250 km långt rörledningssystem för transport av grön vätgas producerad av vindkraft och andra fossilfria energikällor. Infrastrukturen syftar till att förbinda det finska och svenska fastlandet med Tyskland, vilket bidrar till en mer integrerad, effektiv och tillförlitlig europeisk vätgasmarknad samtidigt som det bidrar till EU:s målsättningar om en klimatneutral energiförsörjning till 2050. Projektet utgör ett europeiskt PCI-projekt (Projects of Common Interest), vilket innebär att det är av särskild betydelse för att förbinda medlemsländernas energisystem och bidra till omställningen mot hållbara energilösningar i enlighet med EU:s klimat- och energipolitiska mål.
Inför nedläggning av gasledningen planerar Nordion Energi H2 AB att utföra geofysiska och geotekniska undersökningar av havsbotten samt miljöanalyser av sedimentet.
Samråd
Samrådsunderlaget Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster. avser ansökan om tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken för undersökningar av bottenförhållandena som berör Natura 2000-området Hoburgs bank och Midsjöbankarna (SE0330308).
Då verksamheten bedöms kunna medföra betydande miljöpåverkan initieras ett avgränsningssamråd och föregås inte av ett undersökningssamråd.
Synpunkter
Samrådet sker skriftligt och yttranden skickas via e-post till: samrad.bhc@nordionenergi.se. Synpunkter ska vara Nordion Energi tillhanda senast 4 april 2025.
Vill du veta mer?
Välkommen att kontakta oss om du har frågor om projektet.
Mox Murugan
mox.murugan@nordionenergi.se
Björn Santana Arvidsson
bjorn.arvidsson@nordionenergi.se
Anna Holst
anna.holst@nordionenergi.se