Gasbarometern

Vill du veta mer om användningen av gas i Sverige? Som ett initiativ från Swedegas lanserades Gasbarometern 2016. Tillsammans med de företag som handlar med gas i det västsvenska gasnätet tas fyra gånger om året statistik fram över hur mycket biogas som transporteras och används i nätet.

Aktuell statistik

Syftet med gasbarometern är att skapa transparens när det gäller att visa utvecklingen för biogasen i Sverige. Gasbarometern följer andelen biogas i förhållande till den totalt handlade volymen gas.

Statistiken visar:

  • Biogasproduktion som förs in på stamnätet (TSO)
  • Biogasproduktion som förs in på distributionsnäten (DSO)
  • Import av biogas
  • Export av biogas

De senaste åren har andelen biogas stadigt ökat i stamnätet till följd av ökad import, framför allt från Danmark. Men under 2023 var både andelen och volymerna biogas lägre än 2022, och skälen till detta är flera.

Omvärldsläget med högre räntor och energipriser, i kombination med inflation och minskad efterfrågan, har lett till en recession. Detta påverkar många bolag och har medfört att de totala gasvolymerna i nätet minskade 2023 jämfört med 2022. Samtidigt har efterfrågan på biogas ökat i Europa vilket har medfört högre priser på biogas.

Den svenska skattebefrielsen av biogas togs också bort i mars 2023 som en följd av Landwärme-domen i EU-tribunalen. Detta har gjort att en del kunder av kostnadsskäl skiftat tillbaka till naturgas.

Gasbarometern